вторник, 16 януари 2018 г.

Убиха политически лидер на сърбите в Косово


Лидерът на Гражданската инициатива "Свобода, демокрация, правда" Оливер Иванович почина от раните, след като беше разстрелян в Косовска Митровица. Иванович е улучен с пет куршума в гърдите. Полицията е блокирала частта от Косовска Митровица в която е убит Иванович. По него е стреляно от автомобил в движение, заяви прокурор, а е намерен запален автомобил Опел Астра, който е използван от нападателите.

Срещу Оливер Иванович, докато влизал в просторите на своята партия, непознати нападатели са изстреляли множество куршуми. Докаран е в болница в безсъзнание, лекарите са опитали да го реанимират, но Иванович е починал от раните.

Констатирани са пет рани в горната част на гръдния кош, които са нанесени от огнестрелно оръжие, заяви директорът на митровската болница Милан Иванович на конференция за журналисти.

Изтъкна, че лекарите са опитали реанимация и са взели всички необходими мерки, но от 8:30 до 9:15 часа (местно време - б.р.) не се е стигнало до сърдечна дейност и е констатирана смъртта.

Прокурорът в Основната прокуратура в Косовска Митровица Шичири Сила заяви пред портал "Експрес", че по Оливер Иванович е стреляно пред седалището на неговата партия от автомобил в движение. Говорителят на полицията Бесим Хоти заяви, че убийството се разследва.

Медиите съобщиха за намерен запален автомобил Опел Астра, който са ползвали нападателите.

Адвокатът на Иванович Любомир Пантович заяви пред РТС, че е в шок и не знае детайли около случилото се.

"Това е невероятно и наистина се питам къде живеем и в какви условия", заяви Пантович.

Допълни, че Оливер Иванович е минал през истинска голгота и е понесъл всичко геройски с невероятна енергия.

"Не съм очаквал това и в най-черните мисли, наистина невероятно", заяви Пантович.

Частта от града в която се е случило нападението е блокирана от специални полицейски части.

Оливер Иванович е бил женен с четирима синове. В отговор президентът на Сърбия Александър Вучич свика Комитета по националната сигурност и оттегли от Брюксел комисията за преговори с Прищина.