вторник, 30 януари 2018 г.

Белград получава още един булевард в центъра


Центърът на Белград ще получи нов булевард, който ще има шест ленти и ще свързва булевард "Войвода Мишич" и Караджорджевата улица на мястото където нов мост ще замени Стария савски мост, съобщи главният урбанист на кметството Милутин Фолич.

Както съобщи Беоинфо, на двата входа на новите пътища ще се намира по едно голямо кръгово.

Фолич казва, че новият булевард ще бъде широк 40 метра, ще има разделящ остров с тройна алея, велоалея широка три метра и паркинг места, а планът е, пише в съобщението, да бъде завършен до края на тази или началото на следващата година.

"Пътят ще заема централната част от Белград на вода и ще минава през два километра по средата на новия квартал. Това е първи голям нов булевард в центъра на Белград след без малко 100 години. Важно е и това, че ще бъде алтернативен път на Савската улица", казва Фолич.

Обяснява, че по този начин Белград се връща към правилния урбанистичен градеж, който по неговите думи означава, че първо се правят плановете, изгражда се инфраструктурата, а чак тогава се зидат жилищни и работни обекти.

Той поясни и че се очаква новият път да бъде гръбнак на Савския амфитеатър, който ще свързва всички противоположни улици.

"Тротоарите ще бъдат павирани с гранитни плочи, а ще има и зелена повърхност и пейки за почивка, докато през нощта булевардът ще се осветява от LED  осветление. В момента се правят работите за инсталацията, системите за поливане и канализацията за дъжд, както и телекомуникационните и електроинсталациите. Когато се завършат строителните работи, през централния простор на Белград на вода ще минават и линии на градския транспорт", казва градският урбанист.

По неговите думи, освен това че се гради напълно нов булевард, в ход е и подготовка на техническа документация за уреждане на Савска и Караджорджева улици с централния площад пред сградата на Железопътната гара, която до края на годината ще промени своето предназначение и ще остане обект на културата.

"Точно на този площад ще бъде поставен паметник на Стефан Неманя, докато Савската улица ще бъде разширена. Ще получи по-широки тротоари, велоалеи, алеи и зелени острови", обяснява Фолич.