четвъртък, 11 януари 2018 г.

Македония прие албанския за втори официален език

Македонският парламент с 69 гласа  "за" потвърди закон за употребата на албанския като втори официален език в тази държава. Полицейски униформи, документи и пощенски марки ще са достъпни и на албански език. За да влезе законът в сила, трябва само още подписът на президента Георги Иванов. ВМРО-ДПМНЕ е остро против.

С това гласуване, албанският език, поред македонския, стана служебен език в Македония и ще се използва в комуникацията на гражданите във всички институции в държавата, с което правителството на Зоран Заев изпълни едно от ключовите искания на албанските политически партии в Македония.

"Униформите на полицаите, пожарникарите, здравните работници в Скопие и единиците на местната самоуправа в които най-малко 20% от гражданите говорят служебен език, който не е македонски, ще бъдат означени на македонски език и кирилица, както и на езика на който говорят най-малко 20% от гражданите на Македония", пише в този закон.

Също така, банкнотите и монетите ще съдържат символи, които представят културното наследство на тези общности.

Всъщност, македонският парламент "разшири" употребата на албанския език в Македония на цялата територия на държавата и всички институции, тъй като предходно употребата на албанския език беше ограничена само в местната самоуправа.

Нито един от депутатите не е гласувал против този закон, но в парламентарната зала не са присъствали депутатите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, които бойкотират заседанията на парламента заради арестуването на неколцина официални лица на тази партия.

ВМРО-ДПМНЕ веднага протестира остро, твърдейки че новият закон е "противоконституционен", както и че "задълбочава различията в обществото в ущърб на хомогенността на македонската общност".

С гласуването в Собранието, този закон е само на крачка от пълно влизане, тъй като актът ще встъпи в сила когато го подпише президентът Георги Иванов, който преди няколко месеца остро се противопостави на приемането му.

Засега няма знаци как ще реагира Иванов, но в края на декември, в годишното обръщение към нацията, каза, че законът подрива цялостта на Македония. Подобно мнение Иванов имаше и при избора на Талият Джафери за председател на парламента, но след американска намеса драматично смекчи риториката.

Все пак, ако Иванов откаже да подпише този закон, цялата процедура се връща в Собранието, и за неговото приемане ще трябва подкрепата на 2/3 от депутатите, включително и на известен брой гласове от ВМРО-ДПМНЕ.