четвъртък, 11 януари 2018 г.

"Индипендънт" приканва на посрещане на Сръбската Нова година в Белград


В най-новия репортаж за Белград, британският "Индипендънт" приканва читателите на 13 януари да празнуват Нова година по юлианския календар в сръбската столица, предлага кои знаменитости да се посетят, къде да ядат, пият, купуват.

"Елате за втора доза новогодишна вечер в Белград, където Сръбската православна църква използва стария юлиански календар, което означава, че всичко е (се отбелязва) 13 дни по-късно", пише в статията на портала на британския вестник.

Както изтъква, все още има време за посрещането "с още една нощ прослава и заря в центъра на града".

На посетителите на Белград се предлага обиколката да започне от улица "Княз Михайло", както и да се разходят в Калемегдан, да видят "прередения бряг" на Сава при Савамала...

Напомня се, че по дължината на брега на Сава и Дунав се намират сплавовете, които допринасят за добре заслужената репутация на Белград като място където се води "един от най-шумните нощни животи в Източна Европа".

Индипендънт отбелязва и че една от най-големите православни църкви в света - Храм Свети Сава - е видима от всички части на града.

Приканва посетителите да се качат на върха на Кула Гардош в Земун, откъдето, както пише, отваря гледка към покриви от керемиди, с Дунав и Стария град за фон.

Предлага и посещение на Музея на съвременното изкуство, за който се съобщава, че е отворен през октомври 2017 година, след като е бил затворен десет години, както и посещение на Музея "Цептер".

Пише и, че хотелите в Белград са "невероятно достъпни" в сравнение с онези в други европейски столици, както и че има голям избор от ресторанти и непрекъснато се отварят нови.

Изтъква се и че по "Княз Михайло" се намират редица бутици, а Белград има много пазари, от които най-добрият, по оценка, е на Врачар.

"Пазарът Каленич има зашеметяващ брой сергии, които продават местни продукти, както и месари и продавачи на риба", съобщава Индипендънт.

На посетителите на портала се обяснява, че валутата, която се ползва в Сърбия е динар, бакшишът е доброволен, но обичайно е десет процента, а ползването на трамваи и автобуси е "много евтино".