четвъртък, 11 януари 2018 г.

Японци пеят сръбски песни

Японската музикална група "JapaLkan", известна с отношението си към балканската мелодия и изпълнението на музика от тези простори, ще изнесе първия си концерт в Белград под заглавие "Сръбски концерт - обичаната сръбска земя" на 19 януари.

Пълна екзотика - когато японци засвирят "Месечина" и "Айде Яно"!

А това ще има възможност да чуе на живо публиката на 19 януари в белградския Дом на културата "Вук Стефанович Караджич".

Входът ще е свободен, а билети могат да се вземат от гишетата на този културен дом.

Наоки Хисинума, фронтмен и главен вокал на групата, който свири на тромпет, туба и флигорна, е основал "JapaLkan" през 2014 година заедно с професионални музиканти, които благодарение на своите изпълнения, са известни в цяла Япония.

Своето име групата е произвела от Япония и Балкан, с което тези артисти искат да отправят послание за разбирателство и приятелство между две култури, както и че музикалното изкуство не познава граници.

Хисинума, освен с ЯпаЛкан, свири и със световно известния оркестър Шибусаширазу с който е обиколил голям брой европейски държави, включително и Словения, а това ще е първо негово посещение на Сърбия.

Белградският концерт ще бъде предхождан от участие на групата на фестивала Кустендорф на 16 януари.

Група "JapaLkan" през 2015 година е издала албум под името "Аjде! Аjде! Аjде!", а през 2017 миниалбум "Месечина".

В нейния репертоар се намират и някои от най-известните и най-любими сръбски песни като "Месечина", "Айде Яно", "Едерлези", "Нишка баня"...

За общото впечатление, освен пеенето на сръбски език и единствената смес от музикални инструменти, значително допринасят автентичните сръбски народни носии и цървули, които членовете на групата са получили от едно семейство от Шумадия.