понеделник, 15 януари 2018 г.

Макенроу: Новак ще се върне на върха, но му трябва едно нещо

Новак е в най-добрите години за игра, но е важно да бъде здрав и мотивиран. Едва чакам да го видя в Мелбърн, заяви в интервю за сръбския "Блиц" Джон Макенроу, носител на седем трофея от Големия шлем.

Колко може Новак Джокович на Откритото първенство на Австралия, въпросът, който се поставя най-често в Мелбърн. Очевидно е, че на любителите на белия спорт им липсва най-добрият сръбски тенисист, без който няма красота и вълнение в турнирите. Новак преди началото на първия турнир от Големия шлем през 2018 година заяви, че се чувства добре, но дали е достатъчно добре да спечели седми трофей в Мелбърн?

Легендарният Джон Макенроу, в разговор за сръбския вестник, смята, че в този момент Джокович е голяма енигма и само Новак знае колко може. Консултантът на Евроспорт казва, че и първият мач във вторник с американеца Доналд Йънг ще покаже дали паузата е оставила следи.

- Разбира се, че Новак може да се върне на върха на световния тенис, но само под условието да бъде здрав. Сигурен съм, че бързо може да е между тримата най-добри в листата на АТП. Роджър Федерер и Рафаел Надаел в момента са далеч пред всички останали съперници. Това което Новак показа в последните пет години е невероятно. Вдигна летвата високо, толкова високо, че и Роджър и Рафа не можеха да я стигнат. Сега е в най-добрите години за игра и може да постигне още повече. Отново трябва да спомена здравето, но в цялата история е важна и мотивацията. Вярвам в него, но не знам къде се намира в този момент... Колко е подготвен, физически и ментално. Ще видим, първите мачове в Мелбърн ще покажат - заяви пред "Блиц" Макенроу.

- Контузиите на най-добрите играчи преди Откритото първенство на Австралия отново поставиха на първи план Роджър Федерер, като единствен истински кандидат за титлата?

- Той е невероятен, какво да ви кажа! Беше ми трудно да повярвам, че играч на неговите години може да се върне след шестмесечна пауза и да спечели Откритото първенство на Австралия през 2017. Тогава успя, не виждам защо не би и сега? Контузиите на Джокович, Надал, Мъри, Вавринка отварят врата за младите тенисисти, които имат добра възможност да нападнат трофей от Големия шлем. Дълго вече чакам да се появи някое ново име и може би сега е моментът.
Новак Джокович в действие
- Какво трябва да променят топ играчите, за да избегнат контузиите, или това е просто лош късмет?

- Интересен въпрос. Мисля, че има и лош късмет в цялата история, но проблемът е, че най-добрите играчи изстискват себе си до крайната граница. И това е много дълго. Преди шест години никога не бих казал, че Вавринка ще спечели три титли от Големия шлем. Той обаче успя. Същото е с Анди Мъри, който трябваше да изтрие линията между играенето и самоконтузването. Той направи това, за да настигне Джокович, Надал и Федерер. Успя, разбира се, но се изцеди. Трябва да им честитя за всичко което вложиха, но е голям въпрос кой ще се оправи и завърне, а кой няма. Федерер показа, че дълга пауза не означава край. Сега това прави и Новак.

- Значи това е истинска възможност в Мелбърн някой от втори план да пробие до края?

- Да, мисля, че някой от по-младите може да вземе една от титлите в Големия шлем. Австралия е най-удобна за изненади, защото след пауза не са открити всички карти. Да кажем, Доминик Тийм миналата година изигра повече мачове от всички останали. Вижда се, че иска да играе и да напредва, а това донася резултати. Григор Димитров също така върви крачка по крачка, докато за Александър Зверев мисля, че ще стане номер едно в света. Мисля и че Денис Шаповалов и Франсис Тияфо ще са сред изненадите на 2018. Те са тийнейджъри, но Денис има тяло на възрастен човек. С добри треньори и правилна програма, могат доста. Тяхното време тепърва идва и не трябва да бързат. От друга страна, имате и опитни играчи, които могат да победят всеки, каквито са Марин Чилич и моят голям приятел Милош Раонич. Ще бъде интересно в Мелбърн, няма съмнение.
Ноле с новия си треньор Андре Агаси
- Съгласни ли сте, че на тениса са нужни промени? Затова са представени и турнири за "играчи от следващо поколение"?

- Вижте, вече години говоря, че на тениса му е нужно освежаване. Драго ми е, че се тръгна от мъртва точка и се надявам, че промените ще бъдат бързи, съответно в скоро време. Единственото което сега имаме е времето от 25 секунди между сервисите. Затова мисля, че не се е променило много, но мисля, че тенисът трябва да започне да експериментира. Тенисът е спорт в който няма много контузии и би трябвало да привличаме все повече и повече нови играчи. Нужно е да се поставим така, че хората да искат да станат част от тениса.

- Накрая, дали някой с играта и поведението си ви подсеща за Джон Макенроу от най-добрите години?

- Бих казал, че Шаповалов е моя подобрена и по-модерна версия. Може да е малко по-едър и по-висок от мен, но се движи бързо и има фантастичен усет за време. Леворък е и играе бекхенд с една ръка. Той ще донесе свежест в тениса - сподели Джон Макенроу.