сряда, 10 януари 2018 г.

Сбогом Македонийо, има договор за новото име... според албанци

Атина и Скопие сключиха договор Македония да промени името си, съобщават гръцки и албански медии.

Договорено е Македония да промени името си на "Република Нова Македония", пише гръцкият всекидневник "Прото тема", цитирайки албанският портал infoschip.com.

За това се пише в момента когато вицепремиерът на Македония, албанецът Буяр Османи, се намира на посещение в Атина.

Албанският портал се позовава на "сигурни гръцки източници" и съобщава, че договореното пълно официално име на държавата ще е "Република Нова Македония", или съкратено "Нова Македония", а и двете ги има във версии на македонски, английски, гръцки и албански език, пише "Прото тема".

Новото име за македонския език е на македонски "савремен македонски jезик", което е преведено и на останалите езици, докато името на гръцки гласи "славомакедонски език", пише вестникът, позовавайки се на албанския портал.

Наименованието на гражданството и националността е на македонски "македонско/македонска", докато на останалите езици "новомакедонско/новомакедонска".

Новото име на църквата е "Нова македонска православна църква - Охридска архиепископия", освен на гръцки на който тя се нарича "Православна църква на Нова Македония - Охридска архиепископия".

Според албанския сайт за "национална идентичност" ще се преговаря още.

Предвидено е гражданите на македонски да продължат да се наричат "македонци", на английски "етнически македонци", а на гръцки "славомакедонци".

Османи вчера е заявил пред журналисти в Атина, че засега няма договор за решението, в ход са разговори и се чака медиаторът Матю Нимиц да дойде в края на месеца.

Той казва, че новините за различни имена и предложения са спекулации, съобщава МИА.

Османи в Атина е разговарял с шефа на гръцката дипломация Никос Коцияс.

Иначе, Гърция и Македония трябва по-късно този месец да проведат нов рунд преговори с посредника на ООН.

Срещата би трябвало да е на 17 януари.