събота, 20 януари 2018 г.

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала


Премиерът на гръцкото правителство Алексис Ципрас изяви, че "македонска нация никога не е съществувала".

В интервю за гръцкия вестник Етнос Ципрас говори по въпроси във връзка с името на съседната държава и кое име би било приемливо, както и по въпроса на иредентизма, цитира МИА.

Цялото интервю ще бъде публикувано утре.

По-рано Ципрас каза, че има "място за възможност" за решение на спора във връзка с името на Македония, но повтори, че неговото правителство има ясна позиция в преговорите за това, залагайки на "комбинирано наименование".

В обръщение към членовете на своята партия Сириза, Ципрас, също така, критикува опозицията заради подстрекаването на национализъм и изолационизъм, цитира МИА.

"Правителството ще продължи да работи за постигането на възможно най-добро споразумение. Търсим междуособно приемливо решение, комбинирано наименование, което ще се ползва генерално, а няма да остави място за иредентизъм и неразумни твърдения", заяви Ципрас.

Ципрас обвини опозиционната партия Нова демокрация и нейния бивш лидер Антонис Самарас заради създаване на проблеми във връзка с името през 1992 година и заради неуспеха в решаването на проблема.

Като положителен пример посочи позицията на гръцкия архиепископ Йероним Втори, който на тяхната вчерашна среща заключил, че в този момент на Гърция не са й нужни протести, а национален консенсус и единство.

Посредникът в разговорите за ново име на Македония Матю Нимиц не иска да разкрива какви са предложенията за решение на този дългогодишен спор, които е дал на двете страни, но изтъква, че нито едно не застрашава цялостта на държавите, напротив.

В интервю за македонската ТВ Сител Нимиц само открива, че неговото предложение за решение е дадено на властите в Гърция и Македония и че е написано на четири страници.

И македонските медии обявиха пет предложения за име

Въпреки че Нимиц не е искал да открива кои са утвърдените предложения, македонски медии потвърждават по-ранните писания на гръцката преса, че става дума за пет предложения.

Македонският сайт portalb.mk съобщава, че става дума за следните предложения: Република Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония Скопие.

Припомня се, че въпросът за името блокира Македония на пътя към членство в ЕС и НАТО, допълвайки че изглежда, че решението на този въпрос е много близко.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на престоя си в Скопие в четвъртък твърдо изключи възможност за включване на Македония в Алианса преди решаването на проблема с името.

Нимиц по-рано каза, че е оптимист и сега е най-доброто време за решение на дългогодишния спор между Гърция и Македония.

От друга страна, македонският премиер Зоран Заев е заявил, че за всяко прието предложение гражданите на Македония ще решават на референдум.

Заев е потвърдил, че ще се срещне със своя гръцки колега на 24 януари в Давос.