сряда, 24 януари 2018 г.

Александър Македонски се връща в историята

Правителството в Скопие ще промени името на градското летище и магистралата, заяви премиерът Зоран Заев след среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас в Давос. Двата обекта са кръстени на Александър Македонски, а магистралата в бъдеще ще носи името "Приятелство".

Заев и Ципрас в Давос са разговаряли почти три часа, а срещата още от по-рано беше представяна като ключова в процеса на решаване на вече 27 години дългия спор около името на Македония.

Миналата седмица, посредникът на ООН, Матю Нимиц обясни, че е дал на правителствата в Скопие и Атина документ от четири страници с предложения за решаване на четвъртвековния спор за името на Македония, но сега на управниците на тези държави им трябва време да разгледат тези възможности.

"Атина излиза от икономическа криза, по-сигурна е и опитва да играе по-голяма роля в региона. В Скопие имаме ново правителство, което изглежда посветено на решаването на проблема", заяви Нимиц.

ООН вече 27 години опитват да намерят компромисно решение около името на Македония. Атина не признава името "Република Македония" и твърди че това е името на северната гръцка провинция и то от антични времена. Гърция заради това е блокирала приема на Македония в НАТО.

Заради спора с Гърция, Македония след провъзгласяването на независимост през 1991 година, е приета в ООН под временното име Бивша югославска република Македония (БЮРМ).