четвъртък, 18 януари 2018 г.

"Екзит" официално е най-добрият фестивал в Европа


В конкуренция на 350 фестивала, които се провеждат в повече от 35 държави "Екзит" на раздаването на Европейските фестивални награди в Холандия, е избран за най-добър фестивал в Европа!

Новосадският фестивал триумфира в главната категория в конкуренцията на зашеметяващите 350 фестивала от повече от 35 държави, с повече от милион гласове на публиката и мнението на жури съставено от най-именити хора от световната музикална индустрия, пише в съобщението на фестивала.

Фестивалите "Екзит" са били във финалите на чак шест категории, а самият "Екзит" в рекордните три категории, включително и спечелената главна награда за най-добър голям европейски фестивал, най-добър фестивален организатор в Европа и награда "Take a Stand" за социална активност.

Основателят на фестивала, който се провежда на Петроварадинската крепост Душан Ковачевич казва, че е невероятен успех след само четири години отново да се спечели най-важната фестивалната награда в света.

"Да победиш в най-тежката категория, в която са най-големите европейски и световни фестивали с бюджети и над десет пъти по-големи от нашия - усещането е неописуемо. Изключително сме горди, че върнахме най-голямото признание в Нови Сад, европейската столица на културата, в нашата Сърбия, в нашия регион", съобщи Ковачевич.

"Екзит" в конкуренцията за главната награда е бил с други европейски фестивални гиганти, каквито са "Тумороуленд", "Сигет", "Лоулендс", "Вакен опън еър" и много други.

Това е втора шампионска титла, която "Екзит" печели на Европейските фестивални награди още от тяхното създаване през 2010 година, а всяка година е в най-стеснения избор за най-добър европейски фестивал.

"Екзит" предходно е спечелил наградата за най-добър голям европейски фестивал през 2013 година, докато през 2007 година е избран за най-добър европейски фестивал извън Великобритания отстрана на Британските фестивални награди.

Вчера е триумфирал и любимецът на публиката на тазгодишния "Екзит" Раг`н`Боун Мен, който е избран за най-добра нова звезда в Европа.

Победителите избира публиката от цяла Европа, заедно с жури, съставено от изтъкнати хора от света на фестивалната индустрия, а листата със спечелилите се намира на официалната страница.