петък, 26 януари 2018 г.

ХРТ няма да излъчва финала на Откритото първенство на Австралия

Хърватската радио-телевизия няма да излъчва финала на Откритото първенство на Австралия в който играе Марин Чилич, защото цената на телевизионните права само за този мач са 300 000 евро, съобщи ХРТ.

Обяснява се, че цената се определя от пазара, а те като обществена медия се финансират от месечна такса и нямат неограничени финанси. Изтъква се, че в подобна ситуация са и други европейски национални медии, които през последните години все по-често не успяват да откупят правата за най-атрактивните световни спортни събития.

"Хърватската радио-телевизия направи всичко възможно, като допълнителна стойност, от собственика на правата за излъчване на Откритото първенство на Австралия да опита да откупи телевизионните права за излъчване на края на този турнир, но изключително високата цена за излъчването на този единичен мач ни попречи", пише в съобщението на ХРТ.

Марин Чилич победи британеца Кайл Едмънд с 6:2, 7:6 (7:4), 6:2 и се класира на финала на Откритото първенство на Австралия по тенис, на който ще се бори за втора титла от Големия шлем.

Чилич в убедителен мач напълно надигра 49-ия тенисист в света, не му позволи нито един пробив и след два часа и двадесет минути се пребори за общо трети финал в турнир от Големия шлем.

Победителят в Откритото първенство на САЩ през 2014 година, от следващия понеделник ще бъде трети в света, измествайки българина Григор Димитров, а във финала очаква победителят от дуела между швейцареца Роджър Федерер и Хьон Чунг от Южна Корея.

Откритото първенство на Австралия се играе за общ награден фонд от 43,2 милиона долара.