четвъртък, 18 януари 2018 г.

"Нойе Цюрхер Цайтунг": Откъде Харадинай има такова богатство?


Вестникът "Нойе Цюрхер Цайтунг" публикува текст в който пише за тежкарстването на косовския премиер Рамуш Харадинай в луксозен швейцарски зимен курорт за посрещането на Нова година, с въпроса откъде има толкова пари.

"Не е възможно да се скриеш от политическите противници в Косово. Това преди десет години са усетили свидетелите, които са искали да свидетелстват против Рамуш Харадинай, а тогава замълчали. Харадинай два пъти е освобождаван от обвинения за военни престъпления и днес е премиер на страната. Но сега трябва сам да разбере, че е трудно да се опази тайна в това преплетено общество на големи семейства", пише "Нойе Цюрхер Цайтунг" в преглед на "мистериозното богатство на бившия господар на войната", цитира Дойче Веле.

Харадинай тихо отпразнувал Нова година със съпругата, трите деца и племенника в Швейцария - не къде да е, а в хотел "Карлтън" в швейцарския Санкт Мориц.

"Свързаността с Швейцария той дели с много бивши кадри на партизанските трупи на ОВК (УЧК - б.р.). Преди във войната 1998/99 година да стане военен командир на регион Дукаджин, е работил в Романдия (регион в който се говори френски) като охрана на нощен клуб. Така Швейцария е логичен избор за почивка", пише вестникът.

"Но откъде Санкт Мориц и откъде "Карлтън", пита се изследователският портал Инсайдери.

Споменава се, че за една нощ в президентския апартамент от 160 квадрата, който Харадинай е резервирал, трябва да се платят около 5000 франка. Заедно с новогодишната вечеря и други удобства, десетдневна почивка струва около 80 000 швейцарски франка.

Инсайдери изтъква, че точната цена не може да се разбере, защото хотелът не дава данни. "И кабинетът  на косовския премиер мълчи. Там казват, че става въпрос за лични разходи с които държавата няма нищо общо", пише прищинският портал.

Цюрихският вестник подсеща, че Харадинай неотдавна сам си е вдигнал заплатата - тогава е обяснил, че има разходи за облекло в съответствие с функцията и сега е най-платеният премиер в региона.

"Но и с такава заплата е трудно да се плати почивка в Санкт Мориц. В Косово е почти невъзможно да имаш тайна. Нерешена остава само мистерията откъде такова богатство в хора като Рамуш Харадинай", заключава "Нойе Цюрхер Цайтунг".