петък, 12 януари 2018 г.

В Сърбия: Българското председателство започна с концерт и 3 протеста

Официалната церемония, която се проведе в София по повод българското поемане на председателството на ЕС в присъствието на висши представители на Европейския съюз, България и други гости, беше дочакана и от три протеста, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.

На площада при паметника на патриарх Евтимий се събраха над хиляда души, които протестират за "Спаси Пирин", познатият български ски център.

На кръстовището на улиците "Александър Батенберг" и "Генерал Гурко", където движението беше спряно, протестираха десетки полицаи недоволни от заплатата от 340 евро, а на булевард "Васил Левски" се събра по-голяма група граждани, която носеше маски с образите на Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер.

"Протести се провеждат със засилено присъствие на представители на полицията", съобщиха българските медии.

Церемонията по повод българското председателство на ЕС започна в 19:30 часа.
Между официалните лица бяха Доналд Туск, председател на Европейския съюз, който по-рано през деня разговаря с българския премиер Бойко Борисов и членове на Европейската комисия, предвождани от председателя Жан Клод Юнкер.

Целта на председателството ще бъде по-голяма свързаност със западнобалканските държави в областта на транспорта, енергетиката и образованието. Между приоритетите е постигане на ясен план на действие за всяка държава кандидат, без нереални очаквания, но и с конкретни стъпки.

Освен разширение задачи ще бъдат: бъдещето на Съюза, младите, сигурността, стабилност и дигитална икономика.

България ще използва председателството и да смири страстите между Брюксел и Полша.