вторник, 9 януари 2018 г.

Плановете на френската компания за белградското летище

Френската компания "Ванси еърпортс", която спечели търга за концесия на белградското летище "Никола Тесла", ще внесе в бюджета на Сърбия 501 милиона евро, чак десет пъти повече отколкото специалистите прогнозирали преди четири години. Французите купуват летище без загуби и кредити, с увеличен капацитет от пет и половина на седем и половина милиона пътници. Транзакцията се очаква в първата четвърт на тази година, веднага след приемането на годишния доклад за работата на летището.

Във времето когато празнува 55 години съществуване, Летище "Никола Тесла" минава в ръцете на много способен концесионер, френската компания "Ванси еърпортс", която на летища във Франция, Португалия, Доминиканската република, Камбоджа, Япония, Чили и Бразилия дава работа на 11 000 души и има печалба от 2,7 милиарда евро годишно. За "Ванси еърпортс" това е отваряне на нов пазар.

Изпълнителният директор на "Ванси еърпортс" Николас Нотеберт казва, че летище "Никола Тесла" ще бъде тяхно седалище в централна и източна Европа, регион в който досега не са работили.

"Целта ни ще бъде подобряване на условията на работата на летището, за да се даде възможност на "Еър Сърбия" да предложи нови полети на по-дълги разстояния, което е част от нейната стратегия, а ще градим и партньорство с повече от 200 авиокомпании, за да се увеличат допълнително пътуванията, в сходство със силния потенциал на икономически ръст на Сърбия", казва Николас Нотеберт.

Новият собственик получава печеливша компания без кредити или задължения с увеличена печалба в предходните четири години.

"Увеличаването на пътниците реално е 51%, като имаме увеличение на общите приходи с 45%, в този инвестиционен цикъл и всички останали показатели като стойността на акциите на борсата, която е скочила четири пъти, означава повече през 2017 година в сравнение с 2013 година", казва Саша Влаисавльевич, директор на Летище "Никола Тесла".

От договора за концесия се планира правителството да получи приход от 501 милиона евро, от които 417 милиона евро ще влязат в прихода на бюджета, докато малките акционери ще получат 84 милиона евро. Няма да има уволнение на работещи на летището, а в следващите три години няма да има и повишение на летищните такси.

"Утвърдихме нещо което е необходимо да направи бъдещият оператор, а това е алтернативна писта, това са допълнителни връзки между тази писта и паркинг местата при пътническия и карго терминала и разбира се необходим развой и разширение на пътническия терминал към движението", каза Зоран Илич, помощник на министъра за въздушния транспорт.

"Ванси еърпортс" се задължава да инвестира в следващите 25 години 732 милиона евро в инфраструктурата на летището и да увеличи капацитета от сегашните 7,5 милиона до 15 милиона пътници.

Парите, по съобщение на концесионера, ще бъдат вложени в поддръжка, разширение и надстрояване на съществуващия летищен терминал и пистите.